Welkom op de website van de

fuchsiavrienden Regio Friesland.

 

Wij zijn blij, met Uw bezoek aan onze website. Regio Friesland heeft liefhebbers van fuchsia’s veel te bieden. Het actieve bestuur zorgt met een aantal vrijwilligers voor een jaar rond leven in de brouwerij. Op deze pagina staat ons programma voor de komende tijd, waar nodig aangevuld met extra informatie.

 

 

beltsje marleenbeltsje marleenbeltsje marleen

 

 

 

Belangrijke data in 2022 om in uw agenda te noteren.

 

 

Zaterdag 15 januari 2022: Nieuwjaarsbijeenkomst.

Belangrijk!

In verband met corona gaat de Nieuwjaarsbijeenkomst niet door.

 

 

Zaterdag 26 maart 2022: Voorjaarsledenvergadering.

 

Woensdag 6 juli 2022: Reisje.

 

Zomer 2022:

 

Open fuchsiatuinen in 2022.

 

In juli en augustus kunt u weer genieten van mooie fuchsiatuinen in Friesland en de Noordoostpolder

 

Klik hier om de lijst met de deelnemende tuinen te bekijken.

 

 

Zaterdag 29 oktober 2022: Najaarsledenvergadering.

 

Tip: kijk regelmatig in de Beltsjeblom.

 

 

Inlichtingen over al onze activiteiten bij:

 

Rimkje Klijnstra tel. 0513-633351

E-mail: Rimkjeklijnstra1951@gmail.com

 

Grietje Kuiper tel. 0513-541417

E-mail: k.kuiper6@chello.nl

 

 

▲▼▲▼▼▲▼▲

 

Kijk ook regelmatig in de Beltsjeblom.

 

 

Alle activiteiten en acties worden door het bestuur met zorg uitgezocht en ontwikkeld. Doe er uw voordeel mee!

 

 

beltsje marleenbeltsje marleenbeltsje marleen

 

Enkele foto’s genomen tijdens het nazomer fuchsia-floralia festival.

 

Image2.jpg  Image4.jpg 

 

Image5.jpg  Image7.jpg

 

Bovenstaande foto’s zijn genomen door Irene de Boer.

Meer foto’s bekijken?

Klik hier.

 

image020.jpg  image022.jpg

 

image028.jpg  image030.jpg

 

Bovenstaande 4 foto’s zijn genomen door Marcel Teitsma.

 

beltsje marleenbeltsje marleenbeltsje marleen

 

Enkele foto’s genomen tijdens de voorjaarsledenvergadering op 16 maart2013.

 

image003.jpg  image005.jpg

 

image007.jpg  image009.jpg

 

Bovenstaande foto’s zijn genomen door Irene de Boer.

Meer foto’s bekijken?

Klik hier.

 

beltsje marleenbeltsje marleenbeltsje marleen

 

Terugblik voorjaarsmarkt “In het Groen

 

Impressie van een bezoek aan de nostalgische voorjaarsmarkt

georganiseerd door de Fuchsiavrienden van Friesland op zondag 1 mei.

 

Niets vermoedend fietsen wij op zondagmiddag 1 mei over de lommerrijke lanen van het prachtige Oranjewoud de Krukmanslaan in. Wat is hier aan de hand? Vrolijk wapperende vlaggen, feestelijk versierde linten en borden welke verwijzen naar de voorjaarsmarkt “in het groen” georganiseerd door de Fuchsiavrienden van Friesland.

Deze vriendelijke verleiding kunnen we niet weerstaan en begeven ons tussen de talrijke bezoekers van de nostalgische voorjaarsmarkt. Het is gezellig druk en de standhouders bieden een mooie variatie planten en snuisterijen aan waaronder fuchsia- en pelargonium stekken, vaste- en eenjarige tuinplanten, sfeerverlichting, fuchsialore spulletjes, eigengemaakte kaarten, wijnen bereidt uit druiven, borduurwerken, scharreleieren, ambachtelijk gemaakte sierraden en prachtige glazen vazen.

Met verbazing bewonderen we de vele kippenrassen aan het eind van het marktterrein en genieten van het smeuïge verhalen van de eigenaar van de gevederde scharrellaars.

Om al de indrukken te verwerken strijken we neer op een van de vele zitjes tussen de kraampjes en gaan onder het genot van een sapje mensjes kijken. Ze ogen stuk voor stuk blij en tevreden en genieten van de eenvoud van dit tijdloze gebeuren. Terwijl de lytsbern zich vermaken in de kinderhoek probeert pake een iets te grote taartpunt naar binnen te werken.

Bedankt Friese Fuchsiavrienden. We hebben genoten!

 

Een bezoeker.

  

beltsje marleenbeltsje marleenbeltsje marleen

 

 

Fotoverslag floralia op 5 september 2009.

Verzorgd door Grietje Kuiper.

Lees verder

 

 

 

beltsje marleenbeltsje marleenbeltsje marleen

 

Belangrijke mededelingen!

Irene de Boer heeft veel over fuchsia’s op haar website staan!

Klik op: Irene om haar website te bezoeken.

Hartelijk dank Irene de Boer.

 

Van de fam. van der Schaaf uit Burgum

kregen wij een fotoreportage toegestuurd over de opbouw van de fuchsiashow te Beetsterzwaag. Om de pagina te openen en de foto’s te bekijken

klikt u op: Opbouw show

Hartelijk dank fam. van der Schaaf.

 

beltsje marleenbeltsje marleenbeltsje marleen

 

Terugblik nieuwjaarsreceptie 2009.

 

Zaterdag 10 januari werd voor de 12e maal  in “De Buorskip” te Beetsterzwaag de nieuwjaarsreceptie gehouden. Tijdens deze nieuwjaarsreceptie zorgden enkele leden voor de nodige afwisseling. De dames Woudstra, Elzinga en de heer Jager beoefenen enkele creatieve hobby’s zoals schilderen, beeldhouwen e.d. De kunstwerkjes van de dames Woudstra, Elzinga en van de heer Jager zijn van hoog niveau. In de zaal hadden zij een expositie ingericht waar diverse werkstukken waren te bewonderen. Ook werd er nuttige informatie aan belangstellenden gegeven over hun creatieve bezigheden. Tevens had mevr. Woudstra kaarten en schilderijen tentoongesteld van gevouwen theezakjes. 

Voor de tweede maal was er een slide show. Prachtige dia’s door leden aangeleverd waren doorlopend op een grootbeeldscherm te bewonderen. Tevens kon men zich laten informeren bij Mattie de Leeuw, Wytske Couperus, Rimkje Klijnstra, Pietsje van der Schaaf en Kees Kuiper over de div. workshops welke gehouden worden tijdens de creatieve middag op zaterdag 7 februari a.s.

Alle activiteiten tijdens de receptie waren doorlopend. Niemand hoefde dus iets te missen er was overal voldoende tijd voor.

We kunnen terugzien op een geanimeerde nieuwjaarsreceptie waar de leden onderling lekker hebben bijgepraat onder het genot van een kopje koffie/thee met dit jaar voor het eerst een nieuwjaarsrolletje.

Bent u niet op de receptie geweest! Wat jammer nou, dan heeft u wel wat gemist. Zullen we afspreken tot ziens op de voorjaarsvergadering op zaterdag 21 maart 2009? Dan kunt u onder andere genieten van een zeer bijzondere dialezing genaamd: “Uw tuin een apotheek?” Verzorgd door Artina Oppenhuizen. Mevr. Oppenhuizen heeft een grote tuin met inheemse medicinale planten rond haar theehuis waar u kunt genieten van de meest uiteenlopende soorten kruidenthee. 

 

De volgende personen hebben aan de nieuwjaarsreceptie meegewerkt: de heer Jager, mevr. Elzinga, fam. Woudstra, fam. van Amerongen, Mattie de Leeuw, Geert de Leeuw, Wytske Couperus, Pietsje van der Schaaf, Kees Kuiper en Rimkje Klijnstra.

Namens het bestuur heel hartelijk dank.

 

beltsje marleenbeltsje marleenbeltsje marleen

 

Terugblik nieuwjaarsreceptie 2008.

 

Zaterdag 5 januari werd voor de 11e maal  in “De Buorskip” te Beetsterzwaag de nieuwjaarsreceptie gehouden. Tijdens deze receptie was er een expositie van een deel van de door Henk Jager gevonden en bewerkte zwerfstenen uit de Scandinavische landen. Hierbij was hij zelf aanwezig. Ook stond er een videoapparaat in de zaal opgesteld waar doorlopend mooie beelden waren te bewonderen over de activiteiten van onze regio in het afgelopen jaar. (Camerawerk: de heer van der Schaaf.) Nieuw dit jaar was de slide show van prachtige dia’s door leden aangeleverd op een grootbeeldscherm. Tevens kon men zich laten informeren bij Mattie de Leeuw, Wytske Couperus en Kees Kuiper over de div. workshops welke gehouden worden tijdens de creatieve middag op zaterdag 16 februari a.s.

 

Als ik op zaterdagmorgen 5 januari wakker word, huilt de wind hoog in de bomen rondom ons huis. Gelijk prevel ik een schietgebedje om de weergoden te verzoeken het vandaag wat rustig aan te doen, omdat we graag naar de nieuwjaarsreceptie van de fuchsiavrienden regio Friesland willen. Als het nu gekomen is door m’n smeekbede aan de godin van de wind, zal ik nooit weten, maar als wij om een uur of één in de middag naar het dorp met het beroemde koetshuis rijden is de wind aardig ingetoomd. Wel is de lucht gekleurd in allerlei sombere grijstinten met hier en daar een pesterig streepje blauw. Ook de kale bomen staren ons wat mistroostig aan. Logisch eigelijk, ze moeten toch maar op hun vaste stek allerlei weertypen doorstaan. (Brr.)

Eenmaal binnen in “De Buorskip” deleten we de grijstinten van ons netvlies en geven ons over aan de gezellige feestelijke sfeer die er dan al heerst in de gemoedelijke zaal van het dorpshuis. Als onze voorzitter Mattie de Leeuw zo rond de klok van 14.00 uur het woord neemt en een ieder namens het bestuur een gelukkig Nieuwjaar toewenst zit de zaal zo goed als vol en wordt er al gezellig gekeuveld aan de feestelijk opgestelde tafels, onder het genot van een kopje koffie/thee met een heerlijk stukje oranjekoek. Mattie maakt tevens van de gelegenheid gebruik om ons even bij te praten over de talrijke activiteiten welke het bestuur het komende jaar voor ons in petto heeft en dat is niet mis! Nieuw is de creatieve middag op 16 februari a.s. De leden kunnen meedoen aan div. workshops (zie elders in deze Beltsjeblom). De traditionele voorjaarsledenmiddag wordt gehouden op zaterdag 15 maart a.s. Er komt een fuchsiashow eind juli begin augustus met de floraliaplantenkeuring. Dan zijn er nog de open tuinen, het busreisje en de plantenruildag. Het klinkt me als muziek in de oren, dat er dit jaar zoveel te genieten valt.

Na Mattie is het woord aan de heer Henk Jager. Hij heeft een deel van zijn verzameling zwerfstenen in de zaal tentoongesteld. Gepassioneerd vertelt hij over deze boeiende hobby. Voor mij is het bijna niet te bevatten wat er in de loop van tienduizenden jaren met onze planeet is gebeurd en welk een verhaal iedere steen uit zijn collectie ons te vertellen heeft.

Tijdens deze receptie is ook het videoapparaat weer aanwezig en wordt er doorlopend een film vertoond over verschillende activiteiten van het afgelopen seizoen.

Nieuw is de slide show van foto’s welke leden hebben gemaakt van de diverse activiteiten van onze vereniging in het afgelopen jaar. De foto’s worden via een beamer op een groot diascherm geprojecteerd. Prachtig!!!

Als voorproefje op de creatieve middag van 16 februari a.s. laat Wytske Couperus ons zien wat voor leuke dingen we kunnen maken van oude fietsbanden en panlatten. Mattie de Leeuw vertelt het één en ander over het maken van creatieve kaarten en Kees Kuiper weet alles (nou ja., alles!) over het maken van een insectenhotel.    

 

We kunnen terugzien op een zeer geslaagde en geanimeerde nieuwjaarsreceptie. Dit is mede te danken aan: Henk Jager, Mattie de Leeuw, Geert de Leeuw, Geert van der Schaaf, Wytske Couperus, Kees & Grietje Kuiper, iedereen die een CD met foto’s beschikbaar heeft gesteld en natuurlijk u allen die de receptie hebben bezocht. Namens het bestuur heel hartelijk dank.

 

Dominicus Bergsma.

 

beltsje marleenbeltsje marleenbeltsje marleen

 

Terugblik nieuwjaarsreceptie 2007.

 

Zaterdag 6 januari werd voor de 10e maal  in “De Buorskip” te Beetsterzwaag de nieuwjaarsreceptie gehouden. Tijdens deze receptie werd een expositie gehouden over andere hobby’s welke onze leden beoefenen, onder andere: zelf wijn maken, borduurwerken, vogelencyclopedie, kaarten, schilderijen, vogels enz. Ook stond er een videoapparaat in de zaal opgesteld waar doorlopend mooie beelden waren te bewonderen over de activiteiten van onze regio in het afgelopen jaar. (Camerawerk: de heer van der Schaaf.) Nieuw dit jaar was de slide show op een laptop. Prachtige digitale foto’s van Irene de Boer waren te bewonderen op het beeldscherm.

 

Grijs en grauw buiten. Warm… Gezellig en tijdloos binnen. Zo is het weer op zaterdag 6 januari en de sfeer die dag in De Buorskip te Beetsterzwaag het best te omschrijven. Want als om 14.30 uur onze voorzitter Marleen Crucke-de Clercq het woord neemt en een ieder namens het bestuur een gelukkig nieuwjaar toewenst zit de zaal zo goed als vol en wordt er al gezellig gekeuveld aan de feestelijk opgestelde tafels, onder het genot van een kopje koffie/thee met een heerlijk stukje oranjekoek. Na Marleen Crucke komen er nog drie sprekers aan het woord. Allereerst mevrouw Mulder. Zij vertelt, dat de gezinnen van twee leden van onze afdeling een moeilijk jaar tegemoet gaan en vraagt de aanwezigen om eens een kaartje naar deze mensen te sturen. Vervolgens neemt de heer Woudstra de microfoon van mevrouw Mulder over. Hij houdt een boeiend verhaal over zijn interessante hobby ‘vogelencyclopedie’. Vanaf zijn jeugd knipt de heer Woudstra plaatjes en artikelen uit dag- en weekbladen over de natuur uit onze omgeving in de ruimste zin van het woord. Al deze knipsels heeft hij in plakboeken verzameld waardoor in de loop der jaren een indrukwekkende vogelencyclopedie is ontstaan. Ook vertelt de heer Woudstra, dat hij actief is in de jeugdvogelbescherming. Momenteel zijn al meer dan zeventig jongeren lid van deze afdeling. Prachtig, dat er nog mensen zijn, die de jeugd probeert bij de natuur te betrekken. De meeste jongeren ‘consumeren’ tegenwoordig de natuur vanaf hun beeldscherm en weten nauwelijks, dat als je de schepping wilt ervaren, je daarvoor de deur uit moet. Tot slot wil de heer Kuiper nog iets over zijn hobby voor de microfoon vertellen. Zijn liefhebberij heeft ook met de natuur te maken maar dan anders, namelijk “zelf wijn maken”. Allereerst ruimt hij een hardnekkig misverstand uit de weg. Veel mensen denken, dat witte wijn wordt gemaakt uit witte druiven en rode wijn uit blauwe druiven. Dat is dus niet zo! Je kunt uit beide druivensoorten zowel witte of rode wijn maken. De fam. Kuiper maakt de wijn onder eigen label. Maar, we kunnen hun wijnen niet kopen. De gehele productie is uitsluitend bedoeld voor eigen gebruik. Vooral mevrouw Kuiper mag graag aan een glaasje nippen, aldus de spreker. De wijnen welke in huize Kuiper rijpen zijn puur natuur, je kan er wel dronken van worden maar je krijgt er geen hoofdpijn van. Na deze interessante inleidingen is er volop tijd, om de resultaten van de diverse hobby’s te bekijken, vragen te stellen, met elkaar van gedachten te wisselen en drankje te nemen en naar de mooie beelden van de videorecorder en de laptop te kijken 

 

We kunnen terugzien op een zeer geanimeerde nieuwjaarsreceptie, de laatste bezoekers verlieten De Buorskip pas, toen de beheerder het licht uit deed.

Bedankt alle leden die iets over hun hobby’s hebben verteld en laten zien. Bedankt alle leden en gasten welke de nieuwjaarsreceptie hebben bezocht.

 

Dominicus Bergsma.

 

beltsje marleenbeltsje marleenbeltsje marleen

 

Terugblik nieuwjaarsreceptie 2006.

 

Zaterdag 7 januari werd voor de 9e maal  in “De Buorskip” te Beetsterzwaag de nieuwjaarsreceptie gehouden.

 

Koud… Grijs en grauw buiten. Warm… Gezellig en tijdloos binnen. Zo is het weer op zaterdag 7 januari en de sfeer die dag in De Buorskip te Beetsterzwaag het best te omschrijven. Want als om 14.00 uur onze voorzitter Marleen Crucke-de Clercq het woord neemt en een ieder namens het bestuur een gelukkig nieuwjaar toewenst zit de zaal zo goed als vol en wordt er al gezellig gekeuveld aan de feestelijk opgestelde tafels, onder het genot van een kopje koffie/thee met een heerlijk stukje oranjekoek. Twee aanwezige dames, namelijk mevr. Rinzema en mevr. de Leeuw hebben even geen tijd voor een aangenaam gesprekje. Zij buigen zich als jurylid over de ingezonden gedichten. Het aantal inzendingen viel een beetje tegen, maar de inhoud van de rijmen is zeer divers, er zijn gevoelige teksten bij over verschillende gedachten en emoties. Het winnende gedicht was ingezonden door de fam. v/d. Schaaf uit Burgum. Alle gedichten worden in de eerstvolgende Beltsjeblommen afgedrukt. -Hartelijk dank aan alle inzenders-.

Tijdens deze receptie is ook het videoapparaat weer aanwezig en wordt er doorlopend een film vertoond over verschillende activiteiten van het afgelopen seizoen. De videoband begint met het busreisje 2005 verzorgd door de fam. Faber. Je zou toch jaloers worden op de cameraman! In het prille ochtendgloren wordt hij al uitbundig toegezwaaid door een aantal opvallend fris ogende dames. Medelijden is meer op z’n plaats voor buschauffeur André. Hopelijk heeft de bus geen blijvende schade opgelopen door het gewicht van alle aankopen welke in de kofferruimte werd gestouwd. “Tjonge jonge jonge”, moet hij gedacht hebben “mag het ietsje minder meer zijn”.

Ook worden een aantal dames door de camera “betrapt” toen ze met hun handen aan het kijken waren naar een veldje drachtige lupineplanten. 

Mooi hoor, die beelden van de open tuinen, Floralia wedstrijd en de fuchsiashow te Frederiksoord. -Hartelijk dank cameraman Geert v/d. Schaaf-.

 

Dominicus Bergsma.

beltsje marleenbeltsje marleenbeltsje marleen

 

 

 

Terugblik lezing "Reis door Mexico" 18 maart 2006.

 

Op de voorjaarsvergadering (18 maart j.l.) heeft Brian Kabbes met zijn vrouw Simone uit Suameer voor ons een dialezing verzorgd over een reis die zij hebben gemaakt door het midden Amerikaanse land Mexico.

 

“Een lezing door Brian Kabbes, wie wil daar niet bij aanwezig zijn..!” Deze zin was te lezen in de vorige Beltsjeblom. Velen wilden dus aanwezig zijn, want zo rond kwart over één stroomde de zaal  in “De Buorskip” te Beetsterzwaag vol en om halftwee was er geen stoel meer onbezet.

Logisch eigelijk, deze bekende kweker van bijzondere planten kan op heldere wijze vertellen - soms ook met een tikkeltje zelfspot - over zijn plantenzoektochten ‘all over the world’ en het fotograferen van al dat moois. Mooie dia’s laat hij ons deze middag zien over Mexico, een land wat vele malen groter is dan Nederland. Een land ook met contrasten. Eindeloze stranden, dorre steppeachtige gebieden, vruchtbaar cultuurgebied, vele hoogvlakten op drie á vierduizend meter en ontoegankelijke bergen. Tijdens deze middag maken we kennis met de vele soorten planten die Brian Kabbes en zijn vrouw tegenkwamen tijdens een reis door dit imposante land. Veel planten welke in Mexico in het wild voorkomen, worden bij ons in Nederland als potplant gekweekt. Een andere passie van het echtpaar zijn vissen. Volgens Brian zijn in de wateren van Mexico nog vele soorten bijzondere vissen te speuren. We krijgen hier ook een aantal plaatjes van te zien. Bijzonder tot de verbeelding spraken de dia’s van de levendbarende vissen. De vrouwtjes werpen per keer zoveel jongen, dat ze naar drie worpen totaal versleten zijn. De mannetjes leven dan ook een stuk langer, aldus Brian. ( Dat is bij mensen net andersom, denk ik dan. Ben ik weer bij de verkeerde categorie ingedeeld!) Indrukwekkend zijn de foto’s van de Indianen, de oorspronkelijke bewoners van Mexico. In vroegere jaren door de Europese bezetters bijna uitgeroeid en verdreven naar ontoegankelijke onvruchtbare berggebieden. Deze reservaten zijn voor vreemdelingen levensgevaarlijk. Het echtpaar Kabbes kon meereizen met een bevriende kinderarts die het vertrouwen van de Indianen had gewonnen. De dia’s welke Brian stiekem had geschoten lieten de Indianen zien onder erbarmelijke omstandigheden. De kindersterfte ligt boven de negentig procent. (Wat hebben onze voorouders veel onmenselijk leed aangericht.) De Indianen waren gekleed in vel rode en gele gewaden. De rode kleur halen zij uit dahlia's. Het geel komt uit het struikje bidens. We kunnen terugkijken op een boeiende leerzame middag.

 

Bedankt Brian en Simone Kabbes.

 

Dominicus Bergsma.

 

beltsje marleenbeltsje marleenbeltsje marleen

 

Terugblik op de Dialezing

 

Stinzeplanten en de wereld er omheen”

welke werd verzorgd door Geert de Vries op de

najaarsledenbijeenkomst van 29 okt. j.l.

 

Geert de Vries begint zijn lezing met een stukje Friese geschiedenis. Eeuwen geleden bouwden de rijke landadel in het Noorden prachtige stinzen en state’s. (Een state in Friesland en omgeving is een Adellijk landhuis. Een stins is een versterkt  Adellijk landhuis). Met een state of stins werd toentertijd flink gepronkt. Van binnen door middel van een prachtig interieur, en om het adellijk landhuis werd een statige tuin aangelegd. Onder de bomen en het struikgewas werden uit het buitenland aangevoerde voorjaarsbollen gepoot. Pas veel later werden die voorjaarsbloeiers “stinzeplanten”genoemd. (Stinze komt van stenen, stenen huis). Enkele van de stinzen in Friesland zijn in de loop der jaren in verval geraakt en afgebroken, maar er zijn gelukkig ook mooie stinzen bewaard gebleven. Stinzeplanten worden waar mogelijk beschermd. Maar met bescherming alleen kom je er niet. De bolletjes moeten regelmatig “verstoord” worden, anders gaan ze steeds slechter bloeien.

Een van de eerste dia’s welke de heer de Vries ons laat zien is een (koud) plaatje van een bevroren gracht met besneeuwde oever in de late winter. De volgende dia is op dezelfde plek genomen maar dan twee weken later. De kou komt je van het projectiescherm tegemoet, maar er is een wezenlijk verschil met de vorige dia. Een sneeuwklokje heeft zich door het laagje beijzelde sneeuw gewurmd en staat volop in bloei. Geert de Vries vertelt zo meeslepend over het tafereeltje, je zou bijna geloven of hij de dia voor het eerst ziet. Veel weet hij ook over de sneeuwklokjes te vertellen, o.a. dat er meer dan 500 soorten van zijn. Het verschil zit vaak in een extra streepje of stipje op of in de bloem. Je moet dus oog hebben voor het detail. Dat heeft de heer de Vries wel, hij is jaren keurmeester van sierduiven geweest en dan gaat het ook vaak over minimale verschillen.

Het fascinerende aan deze lezing vind ik, dat bij elke dia wel een mooi verhaal wordt verteld. Zo krijgen we bij een plaatje met mooie narcissen te horen, dat er bij verschillende stinzen onder de narcissen floravervalsing is opgetreden. Deze gekweekte veelal grotere of dubbele narcissen worden waar mogelijk verwijderd. Alleen de kleinere wilde narcis mag blijven staan. Ook mooi zijn de opnamen van holwortel, winterakonieten, anemonen, krokussen e.d.

Bij stinzen en state’s hoort een roekenkolonie. Ook hierbij weer een prachtig verhaal van Geert de Vries: in een roekenkolonie heerst een volstrekte hiërarchie. De vogels van een lagere orde slepen van heinde en ver takken aan om hun nest te bouwen en te verstevigen, de roeken van een hoger echelon stelen vervolgens de takken van hun lager geplaatste soortgenoten. Zijn de vogels het niet met de pikvolgorde eens, dan volgt er vaak een gevecht, soms met dodelijke afloop. Om dit verhaal te staven laat Geert de Vries een dia zien met een dode roek aan de voet van een boom als stille getuige. (Een stoute gedachte welt bij mij naar boven: ”roeken zijn net mensen”.)

Door tijdnood wordt Geert de Vries wat haastig. De laatste vijf minuten loopt het dia apparaat vast. Jammer! Ook voor de heer de Vries.

Ik heb met volle teugen genoten van deze fascinerende lezing, U hopelijk ook.

Volgend voorjaar zal ik met andere ogen naar die dappere bolgewassen kijken, ze trekken zich niets van sneeuw en regen aan, deze voorbodes van de lente.

 

Geert de Vries, namens het bestuur en de leden hartelijk dank

 

Dominicus Bergsma.

 

beltsje marleenbeltsje marleenbeltsje marleen

 

 

 

 

Terug naar boven.